Luxe

Een change on the go® verhaal

Toen mijn vader vijfenzeventig werd heb ik hem een dagboek cadeau gegeven. ‘Vader’, zei ik tegen hem, ‘ik zou je graag beter willen leren kennen. Hier is mijn cadeau: een dagboek. Schrijf op wat allemaal in jou omgaat en deel het met ons.’ Hij heeft het cadeau nooit aangenomen. ‘Wat ik allemaal heb meegemaakt, dat wil je niet weten’ was zijn antwoord.

Zes jaar later. Wij besloten om deze keer met de autoslaaptrein te reizen om onze familie in Italië te bezoeken. ‘Dat is luxe’, zei mijn vader, toen ik het hem vertelde. Ik was verbouwereerd. Luxe om met de autoslaaptrein naar Italië te gaan? Zijn opmerking deed wat met mij. Het eerste wat in mij opkwam was dat ik blijkbaar te veel geld uitgaf. Ik vond de afstand in auto met kinderen echter best lang. Vooral omdat de wegen steeds drukker werden en er behoorlijk veel bouwwerkzaamheden op de weg plaats vonden.

Een keer in Italië gearriveerd deelde ik met hem wat zijn opmerking met mij deed. Hij was er verbaasd over. Dit was nooit zijn intentie geweest. Hij vond het fijn dat ik met de autoslaaptrein kon reizen, zelfs geruststellend. Hij excuseerde zichzelf voor wat hij zei. Niet nodig, zei ik tegen hem. Het feit dat het mij raakt zegt iets over mij, en niet over hem. Hij speelde hierop in en zei dat hij in de loop der jaren voorzichtiger is geworden met uitingen. Te vaak heeft hij meegemaakt dat zijn woorden in het verkeerde keelgat schoten bij de ander. Spijtig, zei ik tegen hem. Volgens mij heb jij best veel ervaringen die het waard zijn gedeeld te worden. Klopt eigenlijk, zegt hij. Ik ben me er echter van bewust dat mijn woordkeuze soms onnauwkeurig is waardoor ik iets teweegbreng wat eigenlijk niet mijn bedoeling is, voegde hij aan toe. In geen geval zou ik mensen willen kwetsen. Vandaar dat ik mij bij twijfel liever op de vlakte hou.

Het was een bijzonder gesprek. Onze ontmoeting waar ik lang naar uitkeek. Vanaf dat moment volgden er veel diepgaande gesprekken.

Een goed gesprek. Het zou geen overbodige luxe moeten zijn.

Wat is ontmoeting voor jou? Wanneer ontmoet je echt? En wie ontmoet je echt? Wat deel je van jezelf om ontmoeting mogelijk te maken?

Meer lezen over persoonlijk leiderschap? Of op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsletter of via LinkedIn.

change
on the go ® .Afspreken

Lanz Organisatie & Advies BV
Van Pallandtstraat 45
NL • 6814 GN Arnhem

+31 (0)6 2096 3032
alex@lanz.org
lanz.org | changeonthego.org
KvK Arnhem: 50588664
BTW: NL 8228 22623 B01

Proclaimer
LANZ is verantwoordelijk voor de content van deze website en doet zijn uiterste best om alle informatie juist en volledig weer te geven. Klopt er iets niet of functioneert er iets niet goed? Laat het dan weten en stuur me een mail. Ik zoek dan graag samen naar een goede oplossing.

Arrow