Doseren

De kracht van rust, op én naast de fiets
Afgelopen zaterdag deed ik mee aan een Social Ride, georganiseerd door Fietsspeciaalzaak Roelofs in samenwerking met Alpe d’HuZes. En social was het zeker. In een ontspannen praattempo fietsten we een prachtig rondje door de Overbetuwe – met onderweg volop ruimte voor gesprekken en verbinding.
Een van die gesprekken had ik met een oud-profwielrenner. We spraken over het belang van doseren – én herstellen. Twee dingen die in de topsport vanzelfsprekend zouden moeten zijn, maar in het dagelijks leven vaak lastiger blijken. Zeker voor mensen zoals ik.
Ik vertelde hem dat ik het behoorlijk lastig vind om rust te nemen. Laat staan mezelf rust te gunnen. Ik ben opgegroeid in een omgeving waarin bezig zijn de norm was. Werken, doen, geen seconde verspillen – dat was het morele kompas. Die houding heb ik onbewust overgenomen. En met een flinke dosis energie en nieuwsgierigheid werd die drive alleen maar sterker.
Des te meer genoot ik van deze rustige rit. Terwijl mijn benen soepel ronddraaiden, voelde ik hoe mijn lijf (en hoofd) aan het herstellen waren. Gewoon, door níét te pushen.
Mijn gesprekspartner herkende het maar al te goed. Hij vertelde hoe hij na zijn carrière in de wielersport begon met het trainen van paarden. Enthousiast en vol inzet, zoals hij gewend was, trainde hij zijn nieuwe paard telkens op volle kracht. Geen rem, alleen maar actie. Na twee jaar was het dier op. Achteraf bleek ook nog dat het paard slecht was onderhouden door de vorige eigenaar. Een harde les: ga zorgvuldig om met je loyale compagnons – zeker als ze in hun enthousiasme met jou meegaan.
Doseren vraagt bewustzijn.
Voor velen is het al een uitdaging om hun eigen balans te vinden. Maar wat als anderen zich aanpassen aan jouw tempo? Dan wordt het nog ingewikkelder. Zeker als je ambitieus bent, resultaatgericht werkt, en wordt omringd door loyale mensen die zich graag aan jouw ritme aanpassen. Of, zoals in dit verhaal, een paard dat alles voor je wil geven.
Voor je het weet, blaas je alles om je heen op. En dat is zelden de bedoeling. Ook niet van de meest gedreven mensen.
Ter overdenking:
– Hoe goed ben jij in het herkennen van je eigen grenzen?
– Hoe sensitief ben je voor de grenzen van een ander?
– Gun jij jezelf en de ander écht rust, of voelt pauze nemen als tijdverlies?– Welke patronen sturen jouw tempo – en zijn die nog helpend?
Persoonlijk leiderschap begint bij zelfinzicht. Bij het herkennen van automatische reacties, het durven vertragen en het bewust kiezen voor wat écht van waarde is.
Wil jij hierin stappen zetten? Dit programma kan je helpen om patronen te doorbreken, effectiever te leiden en vanuit meer rust en richting te leven. Neem een kijkje en ontdek wat het jou kan brengen. Wil je meer verhalen met reflectievragen die inspireren tot groei en ontwikkeling? Abonneer dan hier voor de nieuwsbrief op LinkedIn. Of bestel hier het boekje De Boffertjesfabriek.