Aanleiding
Een team van een snelgroeiende onderneming die producten met voor de mens gevaarlijke ingrediënten met een zeer beperkt houdbaarheidsdatum produceert, kampt met leverbetrouwbaarheid.
Aanpak
LANZ besluit om human factors als kapstok te gebruiken om, wellicht, tot verruimende inzichten te komen. In een eerste sessie worden bevorderende en belemmerende patronen in het TOP (Technologie, Organisatie, Persoon)-krachtenveld verkend. Een gastspreker op het gebied van calamiteitenmanagement biedt aan om zijn kennis en ervaring te delen. Het resultaat van de eerste sessie is dat zowel een verdere standaardisering als een gedragsconformering noodzakelijk zijn om de leverbetrouwbaarheid te verhogen, vooral als technische verbeteringen even niet mogelijk zijn.
In een tweede sessie worden de gemaakte afspraken tegen het licht gehouden. Wat loopt? Wat moet bijgestuurd worden? Standaardisering van de ploegsamenstelling blijkt direct vruchten af te werken. Bij productieafwijkingen weet de ploeg de rust te bewaren. Nabootsing van groepsdynamische processen legt vervolgens nog een keer laagdrempelig bloot waar nog meer focus op gelegd moet worden.
Resultaat
Vele kleine stappen hebben uiteindelijk ervoor gezorgd dat het absolute aantal incidenten constant is gebleven. Onder controle of zelfs verbetering? Allebei, als je het afzet tegen de tussentijdse omzetgroei van 30%. De invloed van de mens bleek weer eens verrijkender te zijn geweest, dan we vaak denken.
Netto tijdbesteding klant
2 workshops.