Emotioneel failliet

De moed om te voelen: wat we kunnen leren van Call Me By Your Name
In een wereld waarin snelheid, prestaties en efficiency vaak de boventoon voeren, lijkt er soms weinig ruimte over voor onze diepste gevoelens. Toch zijn juist deze gevoelens essentieel voor duurzame persoonlijke groei en betekenisvolle verbindingen. Bij Coachingatelier LANZ weten we uit ervaring: wie bewust ruimte geeft aan gevoelens, komt sneller tot de kern, versterkt relaties en bereikt blijvende resultaten.
Een prachtige illustratie van deze waarheid vinden we in de film Call Me By Your Name. Aan het einde van de film volgt een ontroerende dialoog tussen vader en zoon – een gesprek dat ons uitnodigt om anders naar pijn, liefde en verlies te kijken. Bijgaand een fragment van het openhartige gesprek:
“Je had een mooie vriendschap. Misschien meer dan een vriendschap. En ik benijd je.”
“De meeste ouders zouden hopen dat het overgaat, bidden dat hun kinderen zich beter voelen. Maar ik ben niet zo’n ouder.”
“We rippen zoveel van onszelf af om sneller te genezen dan we zouden moeten, dat we failliet eindigen tegen onze dertigste, en elke keer dat we iets voelen, kunnen we het niet meer zo sterk voelen.”
“Laat deze pijn niet verdwijnen. Voel iets.”
Zijn woorden zijn een krachtige uitnodiging om niet weg te lopen voor verdriet of verlies, maar het juist toe te laten en ermee te zijn. Want daarin schuilt groei. Wie zijn gevoelens erkent, ontkent zichzelf niet – en blijft levendig, verbonden en authentiek.
Ruimte geven aan gevoel werkt. In onze begeleidingen bij Coachingatelier LANZ zien we dit dagelijks terug. Mensen die leren ruimte te maken voor hun gevoelens – zonder oordeel, zonder overhaaste oplossingen – komen sneller tot inzicht, maken duurzamere keuzes en bouwen sterkere relaties op, zowel privé als professioneel.
Het negeren of onderdrukken van gevoelens lijkt op de korte termijn misschien een oplossing, maar op de lange termijn verliest men een deel van zichzelf. Call Me By Your Name herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om deze ruimte niet te verliezen.
Bijgaand een aantal reflectievragen die uitnodigen tot groei en reflectie:
- Wanneer heb jij jezelf voor het laatst echt toegestaan te voelen wat er in je leefde?
- Op welke momenten kies je ervoor je gevoelens weg te drukken? Wat levert dat je op – en wat kost het je?
- Hoe zou je leven eruitzien als jij je emoties als richtingaanwijzers zou zien, in plaats van als obstakels?
- Welke eerste stap kun jij zetten om meer ruimte te geven aan je gevoelens, ook als het spannend of ongemakkelijk is?
Benieuwd hoe jij je gevoelens effectiever zou kunnen inzetten? Deze training kan jou (of jou team) erbij helpen. Wil je meer verhalen met reflectievragen die inspireren tot groei en ontwikkeling? Abonneer dan hier voor de nieuwsbrief op LinkedIn. Of bestel hier het boekje De Boffertjesfabriek.