Like a pro

Grip houden op jezelf als je in het openbaar wordt aangevallen? Op een authentieke en krachtige manier? Een persoonlijk leiderschap programma gebaseerd op gedragspsychologie kan je daarin trainen. Klinkt te mooi om waar te zijn, toch? Ik heb het vorige week teruggekoppeld gekregen. Niet voor de eerste, maar voor de zoveelste keer. Een deelnemer, die een kleine maand geleden dit specifieke persoonlijk leiderschap programma heeft doorlopen, werd in een volle collegezaal keihard aangevallen door een student. ‘Je vertrouwt ons studenten niet. Je bent zwart-wit. Je zorgt voor een onveilig leerklimaat. Ik ben niet de enige die dit vind. Ik praat namens een heleboel studenten die dit niet durven te delen.’ Mucksmäuschenstill, zou je in het Duits zeggen. Muisstil.

De aangevallen persoon is de hoofddocent van de opleiding en blijft – in de terminologie van het persoonlijk leiderschap programma – in de explorerende modus. Dit betekent dat de persoon, zelf als ze onder druk staat, in staat is te blijven onderzoeken naar oplossingen waarmee iedereen verder kan. Zo geschiedde, zonder op enig moment kracht hoeven te zetten. Like a pro.

Erop reflecterend zegt de docent dat hij positief verrast was over zijn reactie. Niet al te lang geleden had deze persoon volgens het motto ‘aanvallen is de beste verdediging’ gereageerd. Deze strategie bleek echter steeds minder effectief te zijn. Het ging bovendien vaak ten koste van relaties, en, in toenemende mate, ook van zijn welzijn. Om dit patroon te doorbreken heeft de docent besloten om te participeren in het leiderschap programma met als grootste uitdaging: leren anticiperen op de controller in hem. De controller is een van de negen saboteurs die invloed kunnen hebben op ons gedrag en onze interactie met onze omgeving. Mensen bij wie bijvoorbeeld de controller dominant is, hebben de behoefte om continu situaties en acties van mensen naar eigen hand te zetten. Dat had hem ook in de boven weergegeven situatie weer kunnen overkomen. Met als mogelijke consequentie zich buiten spel te zetten en out of control te zijn. Het harde werk werd echter direct beloond. Hij was volledig in balans door zich niet meer te laten bespelen door zijn saboteur.

Het leiderschap programma heeft hij als intensief ervaren. Aan de slag gaan met jezelf is uiteraard hard werken. Uitgedrukt in tijd valt het echter best me. Slechts vijftien minuten per dag gedurende zes weken. Één keer per week een inhoudelijke verdieping op een specifiek onderwerp. En één keer per week een online supervisie van één uur. In totaal een kleine 23 uur.

Een kleine 23 uur verdeeld over zes weken trainen om voorgoed grip te houden op dit soort situaties, maar ook op doelen, veranderingen, kwesties welzijn en relatie. Like a pro. Wie zou dit niet willen? Want als je weet hoe je kunt anticiperen op je saboteurs, maak je bewustere en betere keuzes. Nieuwsgierig naar het programma? Hier vind je meer informatie. Neem vervolgens contact op om alvast je saboteurs in kaart te krijgen. Het programma kun je individueel of als groep volgen. Na de zomervakantie start de eerstvolgende groep. De eerste twee weken van het programma zijn trouwens vrijblijvend.

coaching
& training ® .Meet

Lanz Organisatie & Advies BV
Van Pallandtstraat 45
NL • 6814 GN Arnhem

+31 (0)6 2096 3032
alex@lanz.org
lanz.org
KvK Arnhem: 50588664
BTW: NL 8228 22623 B01

Proclaimer
LANZ is responsible for the content of this website and does its utmost to display all information correctly and completely. Is something not correct or is something not working properly? Then let me know and send me an email. I would like to search together for a good solution.

Arrow