Tradities met twist

Over vernieuwen versus vasthouden
Tradities zijn als oude vrienden: ze bieden houvast, zijn vertrouwd en horen er gewoon bij. In een wereld vol verandering zorgen ze voor ritme en herkenning. Tegelijkertijd kunnen diezelfde tradities ook gaan schuren. Want als iets te voorspelbaar wordt, verliest het zijn glans. Herhaling wordt dan routine – en routine wordt sleur.
Juist daarom geloof ik in tradities met een twist. Geen rigoureuze breuk met het verleden, maar kleine verrassingen, creatieve toevoegingen, of net even een andere invalshoek. Dat wat je kent, een beetje opschudden. Zo blijft het waardevol én levendig.
Neem nou paaseieren verven. Misschien een simpel voorbeeld, maar juist daardoor zo herkenbaar – én vertaalbaar naar allerlei tradities. Met een paar kleine aanpassingen geef je een vertrouwde gewoonte ineens nieuwe betekenis. Een eeuwenoude traditie die ik graag in ere houd, maar dan wel in de 2.0-versie. Elk jaar de nadruk leggen op iets anders: kleur, materiaal, motieven, etc. Want zeg nou zelf: een ei dat je zelf hebt versierd met een twist, is niet alleen leuk om te maken, het nieuwe invalshoek roept ook verwondering op. Elk ei is anders, elke kleur is een verrassing. En als je dan ook nog een competitie-element toevoegt – zoals in Zuid-Tirol, waar paaseieren wedijveren om de schoonheidsprijs – dan heb je ineens een feestelijke én verbindende activiteit te pakken.
Benieuwd hoe je zelf aan de slag kunt met deze twist op traditie? Ik deel mijn favoriete werkwijze graag met je. Maar eerst, traditiegetrouw ;)… even stilstaan bij een aantal reflectievragen die uitnodigen tot groei en ontwikkeling. Deze keer op zowel persoonlijk als ook professioneel vlak.
Persoonlijk
- Welke traditie(s) geven jou houvast in het leven? Waarom zijn ze belangrijk voor je?
- Wanneer heb jij voor het laatst iets vertrouwds op een nieuwe manier beleefd? Wat leverde dat op?
- Wat zou jij als ‘twist’ kunnen toevoegen aan een bestaande traditie in je familie, team of community?
Professioneel
- Welke gewoontes of rituelen binnen jouw team geven jou structuur of houvast?
- Welke werkgerelateerde routines voelen inmiddels als een sleur of ‘moetje’? Wat maakt dat zo?
- Welke ‘werktraditie’ zou je graag nieuw leven inblazen of aanpassen? Hoe zou je dat aanpakken?
Soms zit groei in het durven kneden van het bekende. Niet loslaten, maar licht verbuigen. Net genoeg om ruimte te maken voor vernieuwing. Deze training zou erbij kunnen helpen. Wil je meer verhalen met reflectievragen die inspireren tot groei en ontwikkeling? Abonneer dan hier voor de nieuwsbrief op LinkedIn. Of bestel hier het boekje De Boffertjesfabriek.
Paaseieren verven 2.0 – zo doe ik het
Ingrediënten
- Witte eieren
- Kleurtabletten (of natuurlijke kleurstoffen)
- Bladeren van diverse planten
- Oude panty’s, in stukjes geknipt
- Keukengaren
Zo bereid je ze voor:
- Prik de eieren aan beide kanten en kook ze 9 minuten in heet water. Laat ze daarna schrikken in koud water.
- Leg een mooi gevormd blad op elk ei, wikkel er een stukje panty omheen en knoop stevig vast met garen.
- Los de kleurtabletten op in kommetjes met 250 ml heet water en 2 eetlepels azijn.
- Leg de ingepakte eieren 5 minuten in de kleur, haal ze eruit, verwijder voorzichtig de panty en het blad… en bewonder je kunstwerk!
Tip: In sommige regio’s worden deze kunstige eieren tijdens het paasontbijt gegeten met olijfolie, azijn en zout. Ik kwam daar pas later achter – en het is verrassend lekker!
Tot slot
Tradities mogen blijven. Maar laten we ze niet op de automatische piloot beleven. Voeg een twist toe, hoe klein ook. Want dát maakt het verschil tussen herhaling en vernieuwing. Tussen gewoon – en betekenisvol.
Fijne Pasen (of welke traditie je dan ook in ere houdt)!