Vrouwen in de IT

Plato's filosofie

Een change on the go® verhaal

Opeens was het stil. Geen vragen meer. Althans, niemand meer die een vraag stelde, of durfde te stellen. Er slingerden zeker nog vragen rond, in de hoofden van de nieuwe medewerkers. Maar om ze te stellen aan een directielid, als je net nieuw bent, is niet ieders ding. De Q&A-sessie, een van de afsluitende onderdelen van de éénweekse onboarding, stevende af op een abrupt einde. Ah, toch nog één vraag. ‘Mevrouw, ondanks behoorlijke inspanningen van de werkgever is de omgeving vooral mannelijk. U bekleedt inmiddels een hoge positie. Wat is uw carrièregeheim?’

Het directielid begon te grinniken. Zij leek te genieten van deze vraag. Ze was helemaal niet bezig geweest met een carrière, was haar spontane reactie. Haar focus lag bij tevreden klanten en bij haar team. Nu is ze het enige vrouwelijke directielid, bovendien met een team dat weinig fluctuatie kent. Daar is zij bijzonder trots op. Ze voegt eraan toe dat zij graag zou zien dat er meer vrouwen in de sector zouden blijven. Helaas is dit niet het geval. Veel vrouwen kiezen gaandeweg voor een andere route of blijven hangen op hetzelfde niveau.

Haar waarneming is dat vrouwen pas een volgende carrièrestap aandurven als ze er echt van overtuigd zijn dat ze iets kunnen toevoegen. Ze zijn zelfkritisch, soms té, vindt ze. In tegenstelling tot mannelijke collega’s, die bereid zijn meer risico’s te nemen. Graag zou zij vrouwen willen helpen zich hier en daar ook een paar ‘carrièrebevorderende mannelijke attitudes’ eigen te maken. Hiervoor heeft ze de interne club ‘Vrouwen in de IT’ opgetuigd. Ik intervenieerde met mijn waarneming dat in deze ronde ook de jonge mannen een bescheiden en beschouwende indruk op mij maakten. Is het nu echt zaak om vrouwen afstand te laten nemen van hun kernkwaliteiten? Of zouden ze juist deze generatie mannen moeten helpen om meer ruimte te (durven) maken voor reflectie?

En weer was het stil. Aangenaam stil deze keer. Het leek alsof iedereen zichzelf antwoord op deze vraag aan het geven was, zoals u wellicht nu ook aan het doen bent.

Ook in de toekomst verhalen en beschouwingen ontvangen? Meld u aan voor de nieuwsbrief of via LinkedIn.

coaching
& training ® .Meet

Lanz Organisatie & Advies BV
Van Pallandtstraat 45
NL • 6814 GN Arnhem

+31 (0)6 2096 3032
alex@lanz.org
lanz.org
KvK Arnhem: 50588664
BTW: NL 8228 22623 B01

Proclaimer
LANZ is responsible for the content of this website and does its utmost to display all information correctly and completely. Is something not correct or is something not working properly? Then let me know and send me an email. I would like to search together for a good solution.

Arrow