Vrouwen in de IT

Plato's filosofie

Een change on the go® verhaal

Opeens was het stil. Geen vragen meer. Althans, niemand die meer een vraag stelde, of durfde te stellen. Er slingerden zeker nog veel vragen in de hoofden van de nieuwe medewerkers. Maar ze dan ook te stellen aan een directielid, als je net nieuw bent, is zeker niet ieder zijn ding. De Q&A sessie, een van de afsluitende onderdelen van de één-weekse onboarding, stevende af op een abrupt einde. Ah, toch nog één vraag. ‘Mevrouw, ondanks behoorlijke inspanningen van de werkgever is de omgeving vooral mannelijk. U bekleedt inmiddels en hoge positie. Wat is uw carrière geheim?”

Het directielid begon te grinniken. Zij leek te genieten van deze vraag. Zij is niet bezig geweest met carrière, was haar spontane reactie. Haar focus lag bij tevreden klanten en bij haar team. Nu is ze het enige vrouwelijke directielid, bovendien met een team dat weinig fluctuatie kent. Daar was zij bijzonder trots op. Zij voegde eraan toe dat zij graag zou zien dat er meer vrouwen in de sector zouden blijven. Helaas is dit niet het geval. Veel vrouwen kiezen gaandeweg voor een andere route of blijven hangen op hetzelfde niveau. Haar waarneming is dat vrouwen pas een volgende carrièrestap aandurven als ze echt ervan overtuigd zijn dat ze iets kunnen toevoegen. Ze zijn zelfkritisch, soms té, vindt zei. In tegenstelling tot de mannelijke collega’s, die bereid zijn meer risico’s te nemen. Graag zou zij vrouwen willen helpen zich hier een daar ook een paar carrière bevorderende mannelijke attituden eigen te maken Voor deze reden heeft ze de interne club ‘Vrouwen in de IT’ opgetuigd. Ik intervenieerde met mijn waarneming dat in deze ronde ook de jonge heren een bescheiden en gereflecteerde indruk op mij maakten. Is het nu echt zaak om vrouwen afstand te laten nemen van hun kernkwaliteiten? Of zouden we juist deze generatie mannen moeten helpen dat ze meer ruimte durven te maken voor hun reflecterende kwaliteiten?

En weer was het stil. Aangenaam stil deze keer. Het leek alsof iedereen zichzelf antwoord op deze vraag aan het geven was, zoals u wellicht nu ook aan het doen bent.

Verhalen en beschouwingen ook in de toekomst willen ontvangen? Meld je aan voor de nieuwsletter of via LinkedIn.

change
on the go ® .Afspreken

Lanz Organisatie & Advies BV
Van Pallandtstraat 45
NL • 6814 GN Arnhem

+31 (0)6 2096 3032
alex@lanz.org
lanz.org | changeonthego.org
KvK Arnhem: 50588664
BTW: NL 8228 22623 B01

Proclaimer
LANZ is verantwoordelijk voor de content van deze website en doet zijn uiterste best om alle informatie juist en volledig weer te geven. Klopt er iets niet of functioneert er iets niet goed? Laat het dan weten en stuur me een mail. Ik zoek dan graag samen naar een goede oplossing.

Arrow