Werk aan plezier. Plezier aan werk.

Change management

Op mijn vraag hoe het gaat, krijg ik rond deze weken vaak als antwoord ‘Goed, nog twee weken te gaan, en dan heb ik vakantie’. Mooi om te horen hoe blij mensen van dit vooruitzicht kunnen worden. Ik heb echter wel vaak met hen te doen. Vakantie is maar een fractie van het aantal uren dat we werken. Persoonlijk heb ik me daarom de vraag gesteld hoe ik het zou kunnen omdraaien, oftewel hoe zou ik mijn werkplezier kunnen verhogen zodat het lijkt alsof ik niet meer aan het werken bent? Een soort van lange betaalde vakantie. Bijgaand een aantal ankers die mij erbij hebben geholpen:

  1. Minimaliseer: Werkomgevingen worden volgens het principe van maximalisatie, efficiëntie en effectiviteit ingericht. Hierdoor ontstaat vaak onnodig veel druk en kunnen we nogal achter de feiten blijven aanlopen. Ik ben een grote voorstander van minimalisatie. Focussen op wat ik minimal wil bereiken, en niet wat maximaal haalbaar is. Het geeft ruimte en voldoening om helemaal op te gaan in hetgeen ik mee bezig ben. Je vakantieagenda is ook niet helemaal volgepropt, althans, dat hoop ik voor jou.
  2. Neem tijd: Je besteedt meer tijd samen met je collega’s dan met je familie en vrienden. Het werkveld zou daarom een omgeving moeten zijn waar jij je tweede familie creëert. Precies zoals jij je vakantie ook vormgeeft. Je kiest een plek en omgeving waar jij je prettig bij voelt. Het zou op je werk niet anders moeten zijn. Een omgeving waar je helemaal jezelf kunt zijn, waar je samen ontdekt en ontwikkelt. Volgens mijn ervaring valt op dit vlak nog veel te halen.
  3. Geef tijd: Neem voldoende tijd voor de dingen die je echt belangrijk vindt. Uiteindelijk draait alles om energie. Wat geeft je energie? Hoe laad jij je op? Een kopje koffie of thee in alle rust is iets waar ik echt van kan genieten tijdens mijn vakantie. Het is inmiddels een vast onderdeel van mijn werk. Af en toe echt even ontspannen.
  4. Onderhoud jezelf: Ongeacht van wat je doet, je hebt altijd mentale en fysieke kracht nodig. Hoe onderhoud jij ‘hart, hoofd en handen’ zodat je veerkrachtig blijft. Tijdens de vakantie nemen we er vaak ruim de tijd voor. Ik heb nog nooit iemand hierover horen klagen. In tegendeel. Trouwens, ik ben altijd verbaasd over hoe weinig onderhoud ons lichaam nodig heeft. 2,5 uur per week op verhoogde hartslag bewegen blijken voldoende te zijn.
  5. Blijf soepel: Wees niet te streng voor jezelf. Ook niet voor de ander, trouwens. We doen allemaal ons best. Het komt er alleen niet altijd uit. Hoe meer ruimte jij jezelf geeft, hoe meer je meeveert, hoe beter je aangehaakt blijft en hoe meer ruimte ook bij de ander staat. Klinkt tegenstrijdig. Je ziet het echter pas als je het doorhebt (ook ik hou Cruijff in eren). En hoe beter je minimaliseert, hoe makkelijker het is om soepel te blijven.

Genoeg vertrekpunten om het vakantiegevoel in de dagelijks praktijk te verankeren. Apropos vakantie. Probeer je te verplaatsen naar het gevoel van ruimte en vrijheid dat je ervaart als je met vakantie bent. Stel je voor je dat je dit gevoel van ruimte en vrijheid voor altijd zou kunnen vasthouden en transponeren naar je werk? Hoe zou dat voelen? En wat zou ervoor nodig zijn? Het zijn vaak kleine dingen die een groot verschil kunnen maken. Fijne vakantie toegewenst! Of zou ik moeten zeggen: veel plezier op je werk?

Wanneer heb je een vakantie trouwens echt verdiend? Lees het volgende verhaal. Of op de hoogte blijven? Meld u aan voor de nieuwsbrief of op LinkedIn.

coaching
& training ® .Meet

Lanz Organisatie & Advies BV
Van Pallandtstraat 45
NL • 6814 GN Arnhem

+31 (0)6 2096 3032
alex@lanz.org
lanz.org
KvK Arnhem: 50588664
BTW: NL 8228 22623 B01

Proclaimer
LANZ is responsible for the content of this website and does its utmost to display all information correctly and completely. Is something not correct or is something not working properly? Then let me know and send me an email. I would like to search together for a good solution.

Arrow