Autoritair leiderschap
Hoe tem je een Amerikaanse XL bulldog? Met autoritair leiderschap. De Amerikaanse XL bully is, naar aanleiding van een reeks bijtincidenten in het Verenigde Koninkrijk, verboden. Volgens McAvan, gespecialiseerd in het trainen van honden met veel temperament, is de truc om de hond geen kans te geven op te gaan in hun omgeving. ‘Honden kunnen zich maar op één ding tegelijk richten, dus je moet ervoor zorgen dat ze alleen met jou bezig zijn.’ De laatste regel deed me meteen denken aan autoritaire leiderschap. Iedereen druk om het baasje tevreden te houden, afranseling te voorkomen, waardoor het zicht op het grotere geheel, op de periferie, waar het echt gebeurd, verloren gaat. En aan het einde worden we allemaal wakker van een slechte droom. In het geval van de Amerikaanse XL bulldog natuurlijk belangrijk voor de veiligheid voor de omgeving. In alle andere gevallen werkt het, volgens mij, net andersom.
Het blijkt dat men zich eerder laat bedwingen door iemand die hardhandig optreedt, dan door iemand die met zachtheid te werk gaat. Althans in het geval van Amerikaanse XL bulldog, en volgens de theorie van de politieke Italiaanse denker Niccolò Macchiavelli. Een theorie die tegenwoordig met argwaan benadert wordt, echter hier en daar nog steeds aanhang vindt. Vooral in tijden van relatieve onzekerheid, vandaag de dag vergelijkbaar met de context waarin Macchiavelli zich bevond, scharrelen zich veel mensen achter de principi (heersers). Als je echter de keuze zou hebben tussen een autoritaire en een niet-autoritaire principe (democratisch, consulterend of laissez-fair)? Voor wie zou je kiezen? Als je de keuze zou hebben tussen dingen doen uit angst voor represailles, of uit respect voor de ander? Wat zou je voorkeur hebben?
Mijn voorkeur gaat uit naar een non-autoritaire principe, oftewel leider, die democratisch of consulterend is. Laissez-fair niet, want deze stijl zou niet bevorderlijk zijn voor mijn ontwikkeling. Ik ben immers gebaat bij regelmatige spiegeling van wat ik zeg en doe. Vervolgens ben ik voorstander van omgevingen waarin wij dingen doen uit respect voor elkaar, en niet uit angst. Dit vergt tijd en geduld. Tijd en geduld om samen een morele kompas te ontwikkelen. Positiviteit en vasthoudenheid om de status-quo te verduren. Twijfels? Kan ik me voorstellen als je de kranten leest en het nieuws volgt. Wat zie je echter als je naar je directe omgeving kijkt? Ik gelukkig genoeg mensen die met de beste intenties te werk gaan. Ik focus me op hen. Dit geeft me vertrouwen, hoop en kracht. En bewaart me van cynisme. Want als er een ding is dat ik me heb beloofd, dan is het mij voor cynisme te behoeden. Wat als u deze mensen niet ziet in uw omgeving? Neem dan het voortouw in handen en geef het goede voorbeeld. Goed voorbeeld doet goed volgen.
Toevallig wielrenner die graag mentaal en fysieke uitgedaagd wordt? Dan is dit programma wellicht interessant voor u. Op de hoogte blijven? Meld u aan op LinkedIn.
Bron: NRC 30 december 2023, reportage honden in rubriek In het nieuws ‘Down, Juni, down! XL bully in de ban in VK’ van Justin Griffiths-Williams