Het begin van het einde

 

Een change on the go® verhaal

Het was een schitterende lentedag. Ik probeerde net een parkeerplek op de Amsterdamsweg te Arnhem te veroveren, maar helaas. Het was te druk. Geen vergunningshouderplek meer vrij. Ik moest uitwijken naar betaald parkeren. Ik stapte uit de auto. Achterin mijn zoon veilig in de maxi-cosi houdgreep. Het was vijf uur s ’middags. De zon schemerde door de laan. Ik genot van de lichtinval, de intensiteit van de kleuren en het lichte briesje. Ik liep naar de parkeermeter. Terwijl ik een parkeerticket probeerde te bemachtigen tikte iemand op mijn schouder. Ik draaide me om. Het was Jan. Jan was een dakloze die bij mij in de straat in een opvangtehuis woonde. Ik mocht hem graag en ik nam altijd de tijd voor een praatje. Hij had sprankelende ogen en veel levensvreugde. Soms leek het alsof hij contact had met een parallelle wereld. In dit soort momenten stond hij stil op straat en richtte zijn blik richting hemel.  Ik durfde hem dan ook niet aan te spreken. Ik liet hem gewoon in zijn wereld. Jan was zeer inspirerend. We hadden een heleboel bijzondere gesprekken. Soms verraste hij met vragen. Zo ook op die ene lentemiddag. Ik had me net omgedraaid, herkende Jan, zei hallo en kreeg de volgende vraag toegeworpen. ‘Alex, wanneer is het begin van het einde?’. En weg was hij.

Het was alsof de tijd even stilviel. Zo een soort moment als de lege straat in New York in de film ‘The devil’s advocat’. Wanneer is het begin van het einde? Wat een mooie vraag. Deze moest ik koesteren. Niet te snel antwoord op geven. Eerst parkeerticket kopen en achter het raam leggen, kind niet vergeten, naar huis, koken, kind naar bed en dan weer de tijd voor nemen.

Wanneer is het begin van het einde? Ik had niet meteen een antwoord op deze vraag. De volgende dagen kwam de vraag regelmatig langs. Soms nam ik de tijd, soms parkeerde ik de vraag gewoon weer. Mettertijd heb ik echter mijn antwoord kunnen vinden op de vraag. Het begin van het einde zou voor mij zijn als ik denk dat ik weet hoe de dingen in elkaar steken, als ik me over niets meer zou kunnen, mogen of willen verbazen, als ik ophoud met nieuwsgierig zijn, als ik vasthoud bij het bekende en mij niet meer open zou stellen voor het nieuwe, het onbekende. Als dit het geval zou zijn, dan zou dat voor mij het synoniem zijn voor afhaken. Het momentum waarop het begin van het einde zijn intrede doet.

Wanneer zou dit voor u zijn?

Meer lezen over persoonlijk leiderschap? Of op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsletter of via LinkedIn.

coaching
& training ® .Meet

Lanz Organisatie & Advies BV
Van Pallandtstraat 45
NL • 6814 GN Arnhem

+31 (0)6 2096 3032
alex@lanz.org
lanz.org
KvK Arnhem: 50588664
BTW: NL 8228 22623 B01

Proclaimer
LANZ is responsible for the content of this website and does its utmost to display all information correctly and completely. Is something not correct or is something not working properly? Then let me know and send me an email. I would like to search together for a good solution.

Arrow