Tiki-Taka voor organisaties

Snelheid, collectief handelen, leiding geven – volgens de Harvard Business Manager kunnen organisaties veel leren van de beste voetbalclubs ter wereld.

Leadership-professor Wolfgang Jenewein en zijn mede-auteurs vergeleken cultuur en leadership in beide ‘takken van sport’ met elkaar.

Hokjesdenken, hiërarchische structuren en vasthoudendheid nog vaak de antwoorden van managers zijn op veranderingen. Voetballers doen het beduidend beter.Dat concludeerden zij. De meest succesvolle teams zijn tegenwoordig een zwerm, met korte passen, voortdurende verandering van het positiespel en onvoorspelbaarheid, ook bekend als Tiki-Taka.

Vijf lessen Tiki-Taka-tactiek:

 1. Een echte, doorleefde visie
  Ontwikkel en doorleef een echte visie. Succesvolle voetbalteams beginnen het seizoen met een omschrijving van hun emotionele doelvisie: Wat hebben we aan het einde van het seizoen bereikt? Hoe voelt dat? Waar zijn we dan trots op?;
 2. Openheid bevorderen
  Voetbalteams krijgen een steeds vloeibaardere organisatievorm waarin spelers verschillende posities op het veld kunnen innemen en vanaf elke plek het verschil kunnen maken. Open en multi-toepasbare speelsystemen maken nieuwe verbindingen en creativiteit mogelijk;
 3. Expeditieleider worden
  Managers die niet verder komen dan ‘command, control en correct handelen’ worden met uitsterven bedreigd. Generatie Y pikt het niet meer. Succesvolle voetbaltrainers gedragen zich als leiders van een expeditie waarin men samen leert en ontwikkelt en elkaar over en weer helpt en ondersteunt;
 4. Leerdoelen vastleggen
  Voetbalteams kennen collectieve doelen in plaats van de ‘dream of machine’ die bedrijfsmedewerkers ieder jaar nog betere individuele prestaties oplegt. Krachtige gezamenlijke doelen kunnen zelfs ambitieuzer zijn dan de som van alle individuele doelen;
 5. Fulltime leadership
  Voetbaltrainers besteden honderd procent van hun tijd en energie aan leiding geven; managers twintig procent. De manager is zelf nog steeds de ‘beste voetballer’, terwijl hij van zijn medewerkers sterspelers zou moeten maken.

Maar mijn organisatie kun je niet vergelijken met een voetbalclub van honderd medewerkers, werpt u wellicht tegen. Toch vraagt de veranderende realiteit om nieuwe organisatievormen. Toch eens proberen?

Meer lezen over leiderschap training? Of op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsletter of via LinkedIn.

coaching
in change ® .Meet

Lanz Organisatie & Advies BV
Van Pallandtstraat 45
NL • 6814 GN Arnhem

+31 (0)6 2096 3032
alex@lanz.org
lanz.org
KvK Arnhem: 50588664
BTW: NL 8228 22623 B01

Proclaimer
LANZ is responsible for the content of this website and does its utmost to display all information correctly and completely. Is something not correct or is something not working properly? Then let me know and send me an email. I would like to search together for a good solution.

Arrow