5 sterren

‘Hoeveel sterren geef je de onderlinge relatie op een schaal van 1 tot 5?’

‘3’. Stilte. ‘Het is heus onmogelijk om 5-sterren in de onderlinge relatie te halen’, voegt het directielid aan toe.

‘Jullie werken in het premium segment. De klant neemt genoegen met niets minder dan 5-sterren. Alles wat jullie aan de buitenkant doen ademt 5-sterren. Wat weerhoudt jullie om in de onderlinge relatie in het directieteam te gaan voor 5-sterren?’

Zo gevraagd, zo gedaan. De directieleden besloten om ook in de onderlinge relatie voor 5-sterren te gaan. Hoe ze dat deden? Door de uitdaging aan te gaan even niet te praten in strategische en beleidstechnische termen, maar verhalen te delen die er voor hen echt toe doen. Het resultaat? Soepele antwoorden op tactische en strategische vraagstukken en, wellicht het belangrijkst, vertrouwen dat een ieder de goede dingen doet in het belang van de gezamenlijke onderneming.

Ik kan me voorstellen dat jij benieuwd bent om welke klant het gaat. Ik moet je helaas teleurstellen. Discretie is belangrijk in mijn vak, om niet te stellen essentieel. Ik kan je wel verklappen dat het een stoere club is, met nog stoerdere mensen. Toegewijd. Gedreven. Perfectionistisch. En hoe stoer is het als de perfectie ook in de relatie wordt opgezocht? Met wie ga jij voor een 5-sterren-relatie? Bijgaand twee kleine springplankjes – deductief en intuïtief –  hoe je te werk zou kunnen gaan.

Ga in conclaaf met jezelf en bepaal jouw criteria’s voor een 5-sterren-relatie. Jouw meetlat. Identificeer vervolgens vijf relaties, zowel privé als ook zakelijk, en verdeel per relatie sterren. Allemaal vijf sterren? Fantastisch. Wat moet je doen om dit vast te houden? Minder dan vijf sterren? Kijk wat je meer of minder zou moeten of kunnen doen, of wat jij zou kunnen toevoegen om de relatie naar een hogere ster te tillen. Tevreden zo? Ook prima. Het zijn jouw relaties en jij bent de enige die daar invloed op heeft.

Geen zin om een 5-sterren-meetlat te bepalen? Ga dan intuïtief te werk. Schrijf vijf namen op die nu in je opkomen en verdeel per naam de sterren. Vertrouw op jouw gevoel. Ga vervolgens per naam reflecteren wat maakt dat zij of hij een bepaalde hoeveelheid sterren heeft gekregen. Wat je eraan hebt? Een hoger bewustzijn wat jij belangrijk vindt in relaties, en hoe je dit met meer mensen tot stand zou kunnen brengen. 

Na twee intakes en twee gestructureerde dialogen was de verbinding in het directieteam weer hersteld.

Hoe zou het zijn als je in staat zou zijn van elke relatie een 5-sterren-relatie te maken? Wat is jouw huidige bijdrage om samen met jouw relaties sterren aan te kunnen raken? Wat zou jij meer kunnen doen? Waarover zou jij opener kunnen zijn? Wat zou een eerstvolgende stap kunnen zijn?

Meer lezen over business mediation? Of op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsletter of op LinkedIn.

coaching
& training ® .Meet

Lanz Organisatie & Advies BV
Van Pallandtstraat 45
NL • 6814 GN Arnhem

+31 (0)6 2096 3032
alex@lanz.org
lanz.org
KvK Arnhem: 50588664
BTW: NL 8228 22623 B01

Proclaimer
LANZ is responsible for the content of this website and does its utmost to display all information correctly and completely. Is something not correct or is something not working properly? Then let me know and send me an email. I would like to search together for a good solution.

Arrow