Belasting en belastbaarheid

Samen op zoek gaan kan leiden tot antwoorden en een nieuw perspectief. Het is een beproefde aanpak die keer op keer effectief blijkt te zijn. Ook in het geval van de opdracht om mogelijkheden te exploiteren het ziekteverzuim van 20% terug te dringen. Alle maatregelen bij elkaar, uiteraard ook, en vooral door de inspanningen van de organisatie en de medewerkers zelf, maakten dat de negatieve spiraal doorbroken kon worden en het ziekteverzuim binnen zes maanden gereduceerd kon worden met 60%.

Een belangrijk onderdeel van dit traject was medewerkers te sensibilisieren voor belasting en belastbaarheid, een kernconcept in het welzijn van individuen. Hiervoor werden organisatie-breed medewerkers uitgenodigd voor de belasting-en-belastbaarheid-workshop, met als uiteindelijke doel een plan van aandacht te ontwerpen waarmee ze hun vitaliteit konden bevorderen.

In het eerste gedeelte van de workshop werd het spanningsveld werk-privé en mentaal-fysiek onderzocht. Het belichten van het mentaal-fysieke spanningsveld werd gefaciliteerd door Beate Dejaco, fysiotherapeute op Sport Medisch Centrum Papendal en van TeamNL. In het tweede gedeelte van de workshop werden de deelnemers begeleid bij het schrijven van hun plan van aandacht, beginnend bij het schetsen van een concrete positieve toestand die zij wilden bereiken. En welke stappen ervoor nodig waren om de status quo te doorbreken. Ook werden hulpvragen geformuleerd. De inzichten en plannen werden afsluitend met het management gedeeld. In het kader van nazorg werden er meteen afspraken gepland om de stappen te monitoren.

Het concept van belasting en belastbaarheid is van belang voor duurzame inzetbaarheid. Te veel belasting kan leiden tot overbelasting, resulterend in mentale of fysieke gezondheidsproblemen. Aan de andere kant kan te weinig belasting de belastbaarheid verminderen, waardoor het lichaam kwetsbaarder wordt.

Als we inzoomen op mentale belasting en belastbaarheid, dan kijken we vooral naar de stress waaraan we worden blootgesteld, en onze capaciteit om daarmee om te kunnen gaan en effectief te kunnen functioneren. Wat precies als stress wordt ervaren is per mens verschillend. Voor sommigen kan een hoge werkdruk stress veroorzaken, voor anderen weer veranderingen en spanningen in het team. Te hoge én te lange mentale belasting kan uiteindelijk leiden tot uitputting, verminderde concentratie en emotionele instabiliteit. Het bewaken van een gezonde balans tussen voldoende mentale prikkels om belastbaar te blijven, en het doseren van overmatige belasting is cruciaal om mentaal-fit te blijven. En idealiter een collectieve opgave.

De belastbaarheid van een persoon op mentaal vlak wordt beïnvloed door factoren zoals veerkracht, copingvaardigheden en een veilig werkklimaat. Individuen met sterke mentale belastbaarheid in een veilige omgeving kunnen effectiever omgaan met stressvolle situaties en hebben een grotere kans op herstel na uitdagende periodes. Trainen van mentale veerkracht en het bevorderen van leiderschap om veilige werkomgevingen te kunnen bewerkstelligen zijn daarom essentieel om samen een positieve impact te maken op performance, relatie en welzijn.

Op de hoogte blijven? Meld u aan op LinkedIn.

coaching
& training ® .Meet

Lanz Organisatie & Advies BV
Van Pallandtstraat 45
NL • 6814 GN Arnhem

+31 (0)6 2096 3032
alex@lanz.org
lanz.org
KvK Arnhem: 50588664
BTW: NL 8228 22623 B01

Proclaimer
LANZ is responsible for the content of this website and does its utmost to display all information correctly and completely. Is something not correct or is something not working properly? Then let me know and send me an email. I would like to search together for a good solution.

Arrow