Dug-out

Een change on the go® verhaal

Successen behaald in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Dit bleek, helaas, ook voor ons voetbalteam, jongens onder de veertien. Trots op wat we samen hebben bereikt (lees ook Eindelijk scoren met je team) denderden wij door. Gaande weg bleek dat wij hier en daar onvoldoende scherp waren geweest. Het begon weer onrustig te worden in het tam: veel commentaar op elkaar, niet luisteren, gebrekkige inzet.

Als begeleidingsstaf hebben wij met z’n allen de gemaakte afspraken weer onder de aandacht gebracht:

Deze afspraken hebben wij aangescherpt: diegene die zich hier niet aan houdt, zal naar de dug-out worden gestuurd.

Deze aanscherping bleek achteraf moeilijk toe te passen. Terwijl de jongens voorheen elkaar aanspraken op het naleven van de regels, kwam de verantwoordelijkheid in één  slag weer bij de trainers. Bovendien heb je als trainer niet altijd zicht op alles. Complicerende factoor was dat de verbonden consequentie eenzijdig werd opgelegd, wat altijd sub-optimaal is. De jongens deden mee, maar meer uit angst voor de consequentie, en niet uit respect naar de gemaakte afspraken toe. Volgens mij wil je met z’n allen vooral het laatste samen bereiken.

Regels helpen als kader hoe we met elkaar willen omgaan, en de naleving ervan is de verantwoordelijkheid van een ieder, in ons geval ook van de spelers. Door de training  weer herhaald stil te leggen, afspraken onder de aandacht te brengen, iedereen op zijn verantwoordelijkheid te wijzen, zelfredzaamheid en assertiviteit te bevorderen, bleek na een korte tijd vele malen effectiever te zijn dan de jongens naar de dug-out te sturen. De ontspanning, en daaraan gepaarde inzet, was weer terug.

PS: Weet waar je aan begint. Alles heeft aandacht nodig, niet alleen maar in het begin.

Meer lezen over team coaching? Of op de hoogte blijven? Meld u aan voor de nieuwsbrief of op LinkedIn.

coaching
& training ® .Meet

Lanz Organisatie & Advies BV
Van Pallandtstraat 45
NL • 6814 GN Arnhem

+31 (0)6 2096 3032
alex@lanz.org
lanz.org
KvK Arnhem: 50588664
BTW: NL 8228 22623 B01

Proclaimer
LANZ is responsible for the content of this website and does its utmost to display all information correctly and completely. Is something not correct or is something not working properly? Then let me know and send me an email. I would like to search together for a good solution.

Arrow