Even dimmen

Ik denk dat we er allemaal baat bij hebben. Even dimmen. Met z’n allen. Ik ook trouwens. Ik betrapte me recentelijk erop dat ik ging interageren naar de wetten en wetmatigheden in het verlengde van America first. Eerst je eigenbelang, of waar je recht op hebt. Wetten en wetmatigheden die ik niet onderschrijf en waarmee wij, ben ik bang, collectief gezien naar een sub-optimale samenleving afstevenen. Want deze wetten en wetmatigheden gaan ten koste van de menselijke maat. En dus uiteindelijk van welzijn en welvaart.

Het ging heel subtiel bij mij. Opeens gedroeg ik me op een manier waarvan ik liever niet heb dat ik het doe. Ik had het pas achteraf door. Ik fietste met mijn zoon terug van de stad richting huis. Op een kruispunt in onze woonwijk zag ik een auto met gevorderde snelheid van links komen. De bestuurder dacht dat hij, met deze snelheid, nog net voor mij de weg kon oversteken. Hij overzag echter niet de volledige situatie. Op het moment dat hij voornemens was de weg over te steken, staken voetgangers de straat over. De bestuurder hield voet bij stuk en scherpte zijn bocht aan. Ik bleef echter mijn snelheid vasthouden op de fiets, want ik had voorrang. Hierdoor brachte ik de bestuurder echter in een ongelukkige situatie, en alle betrokkenen in gevaar. Hij moest mij zien uit te wijken, en de voetgangers. Een geïmproviseerde s-bocht door de bestuurder maakte dat hij zich alsnog doorheen kon slingeren.

Achteraf gezien had ik, door ander gedrag te vertonen, deze situatie kunnen voorkomen. Uiteraard had de bestuurder van de auto ook de verkeersregels kunnen respecteren. Had gekund. Waar gaan we echter met z’n allen naartoe als we allemaal blijven hameren op onze rechten?

Ik heb besloten om weer bewuster te dimmen. Want uiteindelijk winnen we pas allemaal als niemand meer wilt winnen. Winnen is trouwens een verhaal uit het boek De Boffertjesfabriek dat goed aansluit bij het bovenstaande verhaal. Doe je voordeel mee. Nieuwsgierig hoe jij, individueel of in teamverband, effectiever zou kunnen dimmen, met als resultaat meer grip op kwesties, doelen, veranderingen, welzijn of relaties? Hier vind je meer informatie.

coaching
& training ® .Meet

Lanz Organisatie & Advies BV
Van Pallandtstraat 45
NL • 6814 GN Arnhem

+31 (0)6 2096 3032
alex@lanz.org
lanz.org
KvK Arnhem: 50588664
BTW: NL 8228 22623 B01

Proclaimer
LANZ is responsible for the content of this website and does its utmost to display all information correctly and completely. Is something not correct or is something not working properly? Then let me know and send me an email. I would like to search together for a good solution.

Arrow