Winnen

Een verhaal uit het boek De Boffertjesfabriek

Winnen. Het zit diep verankerd in onze maatschappij. Hoe diep werd me tijdens het verjaardagsfeest van een van mijn zonen duidelijk. Hij vierde zijn negende verjaardag. Hij wilde graag een speurtocht. Mijn vrouw en ik hebben een speurtocht uitgezet en vier raadsels bedacht die tot het uiteindelijke doel moesten leiden. Het Sonsbeekpark in Arnhem, met onder andere een watermolen, hertjes, ijskelder en waterval, leek ons een geschikte locatie. Deze elementen hebben we ook gebruikt om de raadsels te maken.

Raadsel 1: Wat draait en blijft toch staan?
Raadsel 2: Wat is wild en mag je toch aaien?
Raadsel 3: Wat is koud en toch lekker?
Raadsel 4: Wat valt en gaat toch niet kapot?

Bij elke tussenstop moesten de kinderen een opdracht uitvoeren. Bij raadsel 1 moesten ze de tijd opnemen hoe lang het rad van de watermolen er over deed om een ronde te draaien. Bij raadsel 2 moesten ze voor elk hert een Jumping Jack doen. Bij raadsel 3 voor elke dieptemeter van de kelder een sprong maken. Bij raadsel 4 zo lang mogelijk in het koude water blijven staan.

Winnen. Het ziet diep verankerd in onze maatschappij, zoals ik al zei. Het zit ook diep verankerd in mijn vrouw. Om het een beetje spannend te houden voor de kinderen stelde zij voor om ze in twee groepen op te verdelen. De groep die als eerste het vierde station zou bereiken, zou beloond worden met een snoepzak. Als zij dat vindt, vooruit dan maar. Ik vond het idee van samen speuren al genoeg, maar ja, winnen doe je samen. En dat betekent soms ook met de ander meegaan. Mijn vrouw kennende was ik er al op voorbereid dat zij graag zou willen winnen met haar groepje. En ja hoor, nadat we waren begonnen en de groepen hun eerste opdracht kregen, zag ik haar korte tijd later vooraan lopen en de kinderen op sleeptouw nemen. Nou, laat ik dan voor deze ene keer meedoen. Ik heb mijn groep ook aangejaagd.  Het was een nek aan nek speurtocht. Het was plezierig, ook voor de kinderen, want elkaar uitdagen kan leuk zijn. Het lot wilde dat we samen op het eindstation afstevenden waar de koud water-challenge plaats zou vinden. De kinderen liepen al vooruit naar de waterval en gingen vervolgens keurig met hun blote voeten in het lage vijvertje staan. De opdracht was helder, het doel ook: zo lang mogelijk in het koude water blijven staan. Geen van de beide groepen wilde opgeven, want niemand wilde de prijs afstaan, of nog erger, verliezen. Op een gegeven moment heb ik, gezien het uithoudingsvermogen van de kinderen, hen gecomplimenteerd met hun prestatie en voorgesteld dat iedereen won en zij samen de snoepzak mochten delen. Nee hoor, daar gingen ze niet in mee.

Winnen. Het zit diep in onze maatschappij. Het zit klaarblijkelijk al diep in onze kinderen. Is het nature of nurture, natuur of opvoeding? Zeg jij het maar. Winnen. Het heeft ons veel gebracht. Maar we betalen er ook een prijs voor. Volgens mij valt er veel meer te winnen als we de volgende stap nemen in onze evolutie: winnen van onszelf door niet meer te willen winnen van de ander. Dit lijkt me toch de mooiste overwinning ooit.

Luister ook naar de podcast over winnen met Maurits Hendriks, een van de meest succesvolle topcoaches van ons land. Op de hoogte willen blijven? Meld je aan voor de nieuwsletter of via LinkedIn.

coaching
& training ® .Meet

Lanz Organisatie & Advies BV
Van Pallandtstraat 45
NL • 6814 GN Arnhem

+31 (0)6 2096 3032
alex@lanz.org
lanz.org
KvK Arnhem: 50588664
BTW: NL 8228 22623 B01

Proclaimer
LANZ is responsible for the content of this website and does its utmost to display all information correctly and completely. Is something not correct or is something not working properly? Then let me know and send me an email. I would like to search together for a good solution.

Arrow