Human Factors

Human factors

Een change on the go® case

 Als je er nog nooit van hebt gehoord, dan moet je je eerst even de tijd geven en het tot  je door laten dringen. Of in de woorden van geen mindere dan Johan Cruijff: Je ziet het pas als je het snapt. Komt-ie: Naarmate de complexiteit en automatisering toeneemt, wordt de rol van de mens crucialer. Het handelen, of niet handelen van de mens, heeft in hoog complexe systemen ver rijkende consequenties, en vergt daardoor een hogere sensitiviteit, vooral in of voor situaties waar dingen niet lopen zoals gepland.

Het vakgebied dat op dit grensvlak van techniek, organisatiekunde en persoonlijk gedrag (TOP) opereert heet Human Factors. Met als doel een veilige omgeving voor mens en natuur te creëren, houdt Human Factors zich vooral bezig met de factoren die in hun onderlinge samenhang kunnen leiden tot een incident, een ongeval, of zelfs een ramp. Human Factors doet onderzoek naar hoe deze zijn ontstaan en volgende keer voorkomen kunnen worden. En zoals de naam van de discipline suggereert: de mens, of we willen of niet, staat, blijft en zal altijd centraal blijven staan.

Naar de praktijk. Een snelgroeiende onderneming dat producten met voor de mens gevaarlijke ingrediënten met een zeer beperkt houdbaarheidsdatum produceert kampt met leverbetrouwbaarheid. De onderneming besluit om Human Factors als kapstok te gebruiken om, wellicht, tot verruimende inzichten te komen. In een eerste sessie worden bevorderende en belemmerende patronen in het krachtenveld Techniek, Organisatie en Persoonlijk Gedrag (TOP) verkent. Een gastspreker op het gebied van calamiteiten management voor een onderneming met maatschappelijke verantwoording biedt zicht aan om zijn kennis en ervaring te delen. Het resultaat van de eerste sessie is dat zowel een verdere standaardisering alsmede gedragsconformering noodzakelijk is om de leverbetrouwbaarheid te verhogen, vooral als technische verbeteringen even niet mogelijk zijn.

In een tweede vervolgsessie worden gemaakte afspraken tegen het licht gehouden. Wat loopt? Wat moet bijgestuurd worden? Standaardisering van de ploegsamenstelling blijkt eerste vruchten af te werken. Bij productieafwijkingen weet de ploeg de rust te bewaren. Nabootsing van groepsdynamische processen leegt vervolgens nog een keer laagdrempelig bloot waar nog meer focus op gelegd moet worden.

Het ijs is nog dun, constateert het managementteam. En een gedeelte van de medewerkers is nog sceptisch. Onterecht, zoals blijkt. Vele kleine stappen hebben uiteindelijk ervoor gezorgd dat het absolute aantal incidenten constant is gebleven. Onder controle of zelfs verbetering? Allebei, als je het afzet tegen de tussentijdse omzetgroei van 30%. De invloed van de mens bleek weer eens verrijkend te zijn geweest. Verrijkender dan dat we soms denken.

Benieuwd naar verdere resultaten met change on the go@? Of op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsletter of op LinkedIn.

change
on the go ® .Afspreken

Lanz Organisatie & Advies BV
Van Pallandtstraat 45
NL • 6814 GN Arnhem

+31 (0)6 2096 3032
alex@lanz.org
lanz.org | changeonthego.org
KvK Arnhem: 50588664
BTW: NL 8228 22623 B01

Proclaimer
LANZ is verantwoordelijk voor de content van deze website en doet zijn uiterste best om alle informatie juist en volledig weer te geven. Klopt er iets niet of functioneert er iets niet goed? Laat het dan weten en stuur me een mail. Ik zoek dan graag samen naar een goede oplossing.

Arrow