Impact maken

 

Een verhaal uit het boek De Boffertjesfabriek

‘Ik wil impact maken!’ Dit was de opening van de presentatie van één van de deelnemers aan een leiderschapstraject. Het was de eerste dag van het programma met in totaal drie sessies van twee dagen. Tijdens de eerste sessie stonden wij stil bij hun visie op leiderschap

‘Ik wil impact maken!’ De opening deed me even denken aan een collega die zich graag introduceert als inspirator. Jij bepaalt niet of je inspirerend bent of niet, maar jouw publiek. In het verlengde hiervan: ‘Impact maken!’ Waarom zou jij dat willen? Het is niet aan jou om te bepalen of je impact maakt, maar aan jouw omgeving.

Impact maken, op de bedrijfsunit en de mensen die hij aanstuurde, en hoe zij de werkzaamheden moesten verrichten. Dit was zijn visie op leiderschap. Op mij maakte de deelnemer geen impact. Mijn waarneming was dat hij een verhaal vertelde dat niet het zijne was. Mijns inziens was hij vooral bezig met hoe hij waargenomen zou willen worden in plaats van wat hij echt voor elkaar zou willen krijgen als leider. Ik spiegelde hem mijn waarneming en vroeg aan hem wat op hem impact maakte. Hij had er even geen antwoord op. Verwarring.

‘Als je de ander in zijn hart wilt raken, dan dien je vanuit je hart te spreken.’ Volgens de bronnen een suggestie die de Duitse dichter en schrijver Goethe deed. Ik gaf het mee aan de deelnemer.

Gedurende het programma ging hij op zoek naar de onderwerpen die hem raakten. Hij zocht het gesprek met collega’s, vroeg om feedback. Tijdens de eindpresentatie nam hij ons mee op zijn reis en gunde hij ons een kijkje op wat in hem leefde, waarvoor hij stond en waarvoor hij zich zou willen inzetten in zijn rol als leider. Dit maakte impact.

Het grote klein maken door het dicht bij jezelf te houden. Zo simpel kan het zijn. En daarom is het vaak zo moeilijk.

Wat maakt impact op jou? Hoe maak jij er werk van? En hoe zorg jij dat je de doorslaggevende schakel bent? De leiderschapstraining De leider als sociale architect – tussen wenselijk, haalbaar en rendabel zou jou erbij kunnen helpen. Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsletter of via LinkedIn.

coaching
& training ® .Meet

Lanz Organisatie & Advies BV
Van Pallandtstraat 45
NL • 6814 GN Arnhem

+31 (0)6 2096 3032
alex@lanz.org
lanz.org
KvK Arnhem: 50588664
BTW: NL 8228 22623 B01

Proclaimer
LANZ is responsible for the content of this website and does its utmost to display all information correctly and completely. Is something not correct or is something not working properly? Then let me know and send me an email. I would like to search together for a good solution.

Arrow