Van multi- naar interdisciplinair samenwerken

Een change on the go® case

Een financiële dienstverlener besluit om zijn organisatie klantgericht uit te lijnen. Hiervoor moeten de afdelingen hun medewerkers in zogenoemde multidisciplinaire teams samen laten werken. In het geval van een marketingteam met focus op middelgrote bedrijven betekent dit dat medewerkers uit de vier afdelingen marketing, communicatie, data en digital ‘gedetacheerd’ worden in één team. In totaal gaat het om vijftien medewerkers. Één leidinggevende is inhoudelijk verantwoordelijk voor het resultaat op het toegewezen marktsegment. De afdelingshoofden van de vier disciplines zijn op de achtergrond verantwoordelijk voor hun medewerkers.

De samenwerking in het multidisciplinaire team komt niet op gang. Verschillende interventies van de leidinggevenden sorteren niet het gewenste effect. Een organisatieadviseur moet een uitweg zien te vinden.

Tijdens de intake met de afdelingshoofden worden verschillende aanpakken besproken. Eerst het conflict tussen drie medewerkers oplossen en dan met het hele team aan de slag, of meteen met het team, of eerst alleen met de leidinggevenden. Ze stellen zich open voor de laatste optie: aan de slag gaan met ‘alleen’ de leidinggevenden. Het is niet de meest voor de hand liggende optie. Ze kunnen echter een kern van waarheid erkennen in de beschouwing van de organisatieadviseur dat de werkvloer vaak een spiegel is van het managementteam.

Al snel blijkt tijdens de eerste sessie dat de leidinggevenden onvoldoende op elkaar afgestemd zijn. Iedereen heeft zijn eigen visie en beschouwing, en stuurt zijn medewerkers binen zijn afdeling aan. Tussen de afdelingen vindt nauwelijks uitwisseling plaats. Iedereen is bezig met zijn eigen koker. Te veel ‘multi’, te weinig ‘inter’.

De leidinggevenden bewerken de uiteenlopenden zienswijzen en ontwikkelen een gedeelde visie hoe zij de markt samen willen benaderen, wat ervoor nodig is, en welke disciplines waar en wanneer in meer of mindere mate van pas komen. Ze maken ook afspraken hoe zij de medewerker uniform willen aansturen en ruimte geven voor persoonlijke ontwikkeling. Vanuit deze gezamenlijke benadering ontstaat transparantie, die snel zijn weerklank vindt in het team.

Twee sessies bleken voldoende te zijn om de verbinding tussen de afdelingen te herstellen en interdisciplinaire oplossingen te vinden. Weer een voorbeeld dat het vaak kleine dingen zijn, die van groot belang zijn, waardoor relatief kleine aanpassingen kunnen daardoor al snel de status quo kunnen doorbreken.

Benieuwd naar een wetenschappelijke onderbouwing voor de boven weergegeven aanpak? Lees dan de blog over de 4e teamdimensie. Of op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsletter of op LinkedIn.

persoonlijk
leiderschap .nu

LANZ Organisatie & Advies BV
Van Pallandtstraat 45
NL • 6814 GN Arnhem

+31 (0)6 2096 3032
office@lanz.org
lanz.org
KvK Arnhem: 50588664
BTW: NL 8228 22623 B01

Proclaimer
LANZ is verantwoordelijk voor de content van deze website en doet zijn uiterste best om alle informatie juist en volledig weer te geven. Klopt er iets niet of functioneert er iets niet goed? Laat het dan weten en stuur me een mail. Ik zoek dan graag samen naar een goede oplossing.

Privacybeleid
Bij contactopname gebruikt LANZ uw gegevens slechts om uw verzoek te verwerken. Verder naar privacybeleid

Arrow