Think ‘Design’. Redesign thinking. 

 

In een wereld waarin structuren, planning en autoriteit steeds minder grip op de realiteit bieden, lijkt Design Thinking de oplossing voor alles: flexibel, klantgericht en vlotjes prototypes ontwikkelen die zich rap vertalen in commercieel succes. Niks mis mee. Behalve dat je hiermee van Design Thinking een methode maakt en het potentieel van het gedachtegoed niet volledig benut.

Design Thinking is beslist trendy en veelbelovend, maar zeker niet nieuw. Herbert Simon maakte in zijn boek The Sciences of the Artificial in 1969 voor het eerst onderscheid tussen analytisch denken, een proces waarmee gedachten in ‘stukjes gehakt’ worden, en design-gericht denken dat ‘ideeën opbouwt’.

Post-it Notes
Dat de zakenwereld Design Thinking nu ineens wereldwijd omarmt, brengt een groot risico met zich mee. Namelijk hetzelfde lot dat veel andere complexe visies ook treft: een radicale versimpeling in de vorm van een toolkit-voor-iedereen. In dit geval: een one size fits all-stappenplan vol Post-its, mindmaps en visualisaties.

Mensgericht aan de slag
Design Thinking is echter veel meer. Het denksysteem stelt de mens met al zijn behoeften, wensen, angsten, barrières, doelen en waarden centraal. Een eenvoudige Design Thinker kijkt alleen naar de klant. Een volwaardige Design Thinker betrekt álle mensen in het proces in zijn of haar denken. Hij of zij ontwikkelt nieuwe kaders waarin voortdurend ingespeeld kan worden op steeds veranderende realiteiten. In feite reduceert dit juist complexiteit. In plaats van zaken op te leggen en te controleren, creëert de Design Thinker ruimte waarin medewerkers zich kunnen ontplooien en zelf iets nieuws kunnen opbouwen. In het geval van een een onderneming in de zorg, die kampte met een ziekteverzuim van 20%, leidde de exploratie aan de hand van het Design Thinking proces tot een verlaging van het ziekteverzuim met 60%.

‘You never change something by fighting the existing reality. To change something, build a new model that makes the existing obsolete.’
Buckminster Fuller

Geïnspireerd?
Ook fietsen met losse handen? Design Thinking leidt tot de mooiste resultaten in (werk)omgevingen waarin de meest uiteenlopende gedachten mogen ontstaan en altijd professioneel feedback krijgen. Laat uw toolkit rustig thuis en geef ruimte aan een bedrijfscultuur die op een natuurlijke, menselijke manier denkt en doet en zich voortdurend aanpast. Wel eens een ecosysteem ontworpen?

Meer lezen over de casus met ziekteverzuim? Of op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsletter of op LinkedIn.

tijd
maken .nu

LANZ Organisatie & Advies BV
Van Pallandtstraat 45
NL • 6814 GN Arnhem

+31 (0)6 2096 3032
office@lanz.org
lanz.org
KvK Arnhem: 50588664
BTW: NL 8228 22623 B01

Proclaimer
LANZ is verantwoordelijk voor de content van deze website en doet zijn uiterste best om alle informatie juist en volledig weer te geven. Klopt er iets niet of functioneert er iets niet goed? Laat het dan weten en stuur me een mail. Ik zoek dan graag samen naar een goede oplossing.

Privacybeleid
Bij contactopname gebruikt LANZ uw gegevens slechts om uw verzoek te verwerken. Verder naar privacybeleid

Arrow