Teamwork
De vergadering verloopt stroef. Er wordt weinig gezegd, maar de spanning is voelbaar: ongemak, frustratie, twijfel. Het gesprek blijft echter hangen in cijfers, planningen en processen, terwijl de leverbetrouwbaarheid van een snelgroeiende onderneming, die producten met gevaarlijke ingrediënten en een beperkte houdbaarheid produceert, niet verbetert.
Herkenbaar? Maar hoe doorbreek je zoiets?
In het Coaching Atelier draaiden we het perspectief om. In plaats van te blijven sturen op cijfers en processen, kozen we voor een aanpak vanuit emotionele intelligentie. Want ervaring leert: zodra mensen écht uitspreken wat er speelt, ontstaat er beweging. Je komt sneller tot de kern, versterkt onderlinge relaties en behaalt duurzamer resultaat. Precies dat gebeurde in dit geval.
Durf jij het ook aan om jouw vraagstuk vanuit emotionele intelligentie te belichten?
Plan dan hier een afspraak of stuur een e-mail voor meer informatie. Lees verder om te ontdekken hoe met emotionale intelligentie het TOP (Technologie, Organisatie, Persoon) kader in deze casus scherp in beeld werd gebracht en de beweging op gang werd bracht.
Effectief
Hoe blijft uw team scherp, gemotiveerd en betrokken? Door uit te gaan van wat uw mensen in teamverband beweegt en belemmert, en niet alleen van regels en wetmatigheden. Het blijkt een beproefde aanpak, waarmee ik als LANZ ook het interdisciplinaire team heb kunnen helpen, dat met de leverbetrouwbaarheid van producten met voor de mens gevaarlijke ingrediënten kampte.
1. Zien Wat zijn de harde en zachte factoren die invloed hebben op de huidige situatie, respectievelijk de lage leverbetrouwbaarheid? Kritische kijk op de status met human factors als kapstok en, als aanvulling op het programma, gastspreker op het gebied van calamiteiten-management om extra kennis en ervaring te delen. De in kaart gebrachte factoren worden volgens het TOP (Technologie, Organisatie, Persoon) kader gecategoriseerd.
2. Beïnvloeden Hoe kunnen we de status-quo doorbreken? Onderzoek naar ieders mogelijkheden om te schakelen en zelf zaken te bepalen, respectievelijk conclusie dat zowel verdere standaardisering als ook gedragsconformering noodzakelijk zijn om de leverbetrouwbaarheid te verhogen, vooral als technische verbeteringen even niet mogelijk zijn.
3. Versterken Hoe kunnen we de beweging vasthouden? Coaching en training op hard en soft skills om ‘on the go’ mee te kunnen bewegen en grip te houden op prestatie, kwaliteit en relaties, respectievelijk interventie-vormen in het geval van calamiteiten onder de aandacht brengen, nabootsen en gewenst gedrag defineren en trainen.
Resultaat
Vele kleine stappen hebben uiteindelijk ervoor gezorgd dat het absolute aantal incidenten constant is gebleven. Vooral de standaardisering van de ploegsamenstelling en het strikte volgen van het geactualiseerde protocol bij productieafwijkingen bleek direct vruchten af te werpen. Onder controle of zelfs verbetering? Allebei, als je het afzet tegen de tussentijdse omzetgroei van 30%. De invloed van de mens bleek weer eens verrijkender te zijn geweest dan we vaak denken.
Netto tijdbesteding klant
2 workshops.
Behoefte om een keer met uw (management) team laagdrempelig een onderwerp beet te pakken en stappen te maken? Dan is team of tafel wellicht interessant voor u. Kennismaken? Maak hier vrijblijvend een afspraak, of neem contact op via het bijgaande formulier. Meer ervaren over uitdagingen en kansen in teamverband? Lees dan deze studie.