Even kauwen op iets anders in het MT of werkoverleg kan verrassende gevolgen hebben. Een langgezochte doorbraak, betere prioriteiten, een nieuw perspectief. Van de routine afwijken schept ruimte en veroorzaakt beweging. 

Op deze plek speel ik vragen aan u door, die ‘andere’ gesprekken op gang brengen en persoonlijk contact bevorderen. 

Ik liep ze tegen het lijf of ze kwamen spontaan  in me op. Ze gaan over allerlei zaken, van leiderschap en performance tot ‘out of the blue’ onderwerpen.

Stel er eens één, willekeurig welke, in een overleg of bijeenkomst waarin het niet stroomt, de energie laag is of steeds dezelfde mensen aan het woord zijn. Merk daarna wat het doet met de tijd die nodig is om te beslissen, en met effectiviteit en werkplezier.

.ego check

In januari 1985 kwamen de beroemdste muzieksterren op een avond bij elkaar om ‘We are the world’ op te nemen. Kijk naar de film ‘The Greatest Night in Pop’ en laat je inspireren hoe je in korte tijd samen grootste dingen voor elkaar kunt krijgen.

Reflecteer vervolgens samen met je collega’s over nut en noodzaak van je ego om dingen voor elkaar te krijgen. En waar een ‘check your ego at the door’ bevorderlijk zou kunnen zijn voor het collectief.

Onthoud dat vragen stellen de dialoogcultuur bevordert. Houdt u dus een beetje in, vraag een beetje door en luister een beetje meer. Het levert veel op. In dit geval een kritische kijk naar de systemen die u hanteert binnen uw organisatie en of ze echt zo dienend zijn als u denkt.

Bron: Film ‘The Greatest Night in Pop’

.kiplekker

Moet de mens zich aan het systeem aanpassen, of het systeem om de mens gebouwd worden?

Lees de blog Kiplekker en kijk samen kritisch naar je eigen realiteit. Onthoud dat vragen stellen de dialoogcultuur bevordert. Houdt u dus een beetje in, vraag een beetje door en luister een beetje meer. Het levert veel op. In dit geval een kritische kijk naar de systemen die u hanteert binnen uw organisatie en of ze echt zo dienend zijn als u denkt.

Bron: NRC  5 januari 2024, rubriek wetenschap ‘Veehouderij – Kan een kip nog wel een kip zijn?’ van Marcel aan de Brugh

.cultuur in beweging

Wat als uiteenlopende culturen bij elkaar komen? Wat moet je samen zien te doorstaan? En wat levert het op als je tradities van deze culturen met elkaar combineert?

Kijk naar deze geinige Kerstfilm ‘Så var det jul igjen’, oftewel ‘Christmas as usal’ en trek je eigen conclusies, ook waarom deze film een leeftijdsbeperking van 12 jaar heeft 🤔.

Onthoud dat vragen stellen de dialoogcultuur bevordert. Houdt u dus een beetje in, vraag een beetje door en luister een beetje meer. Het levert veel op. In dit geval begrip voor een andere cultuur en wellicht inspiratie en ruimte voor vernieuwing.

Bron: Film ‘Christmas As Usaual’

.intrapreneur

Hoe zou je entrepreneurship binnen je team of organisatie kunnen bevorderen? Begin alvast met het delen en sorteren van de antwoorden op de volgende vragen:
– Wat zou je doen als je niet bang zou zijn ontslagen te worden?
– Wie zou jou erbij kunnen helpen?
– Wanneer zou je het openbaar maken?
– Waar zou je achteraf om vergeving vragen?
– Wat ervan is echt haalbaar, wat wellicht te ambitieus?

Onthoud dat vragen stellen de dialoogcultuur bevordert. Houdt u dus een beetje in, vraag een beetje door en luister een beetje meer. Het levert veel op. In dit geval impulsen en nieuwe energie.

Bron: Pinchot, G.; Intrapreneurship

.ruis

Storingen in de menselijke communicatie. Ze ontstaan vaak als hart, hoofd en handen niet op één lijn zijn, oftewel volgens de logica van de communicatiehiaten omdat:
_voelen niet altijd denken is
_denken niet altijd zeggen is
_zeggen niet altijd horen is
_horen niet altijd begrijpen is
_begrijpen niet altijd accepteren is
_accepteren niet altijd doen is

Best wat hiaten te overbruggen. Nieuwsgierigheid, de ander willen begrijpen, voelen, helpt. En uiteraard heel veel vragen stellen. Houdt u dus een beetje in, vraag een beetje door en luister een beetje meer. Het levert veel op.

Bron: Commercial LANZ ‘Want to change’

.vergaderplicht

Moet ik echt bij elke vergadering aanwezig? Kan ik de tijd niet beter besteden aan mijn medewerkers? Hij bleek niet de enige operational leider te zijn die zich deze vraag stelde. Maar ja, het moet van hun baas. Wat echter, als geen enkele vergadering verplicht zou zijn? Wat zou er dan gebeuren? Naar welke zou je wel gaan? En naar welke niet? Of wat zou er anders ingericht moeten worden, zodat je alsnog zou gaan?  Genoeg vragen om een keer kritisch te kijken naar je vergadercultuur.

Onthoud dat vragen stellen de dialoogcultuur bevordert. Houdt u dus een beetje in, vraag een beetje door en luister een beetje meer. Het levert veel op. In dit geval vergaderingen die echt iets toevoegen.

 

 

 

.persvrijheid

Nederland is weer binnen de top tien op de ranglijst van de wereldwijde persvrijheid volgens Reporters Without Borders. Criteria’s zijn onder andere de mate van bedreiging van journalisten en toegang tot publieke informatie. Mooie aanleiding voor een bruggetje naar de ‘persvrijheid’ binnen uw organisatie. Voelt u zich veilig genoeg om alles te delen? Zonder dat het consequentie heeft voor uw bestaan, uw carrière? Zonder dat u zich zorgen moet maken dat het in het verkeerde keelgat schiet en tegen u gebruikt wordt? Gewoonweg om dat er een dialoogcultuur bestaat die voldoende ruimte biedt voor alle geluiden? Genoeg om over na te denken en in gesprek te gaan.

Onthoud dat vragen stellen de dialoogcultuur bevordert. Houdt u dus een beetje in, vraag een beetje door en luister een beetje meer. Het levert veel op. In dit geval transparantie en veiligheid, en daardoor begrip voor elkaar.

 

 

Foto Bart Maat / ANP (NRC)

.tattoo

Samen plezier maken op je werk. Het is een belangrijke voorwaarde voor ontwikkeling in teamverband, en wordt al te vaak onderschat. ‘Plezier maken doe je in je vrije tijd, en niet op je werk’, hoor ik regelmatig. Wat doet het echter me je als mens en als team als je er samen in slaagt om een goed tijd te hebben? Om het af en toe niet over werk te hebben?  Vandaar dat ik je vandaag een vraag aanreik die wellicht voor de een of ander wat ongemakkelijk is. Gewoon doen en samen ondergaan. Achteraf valt het altijd mee. Een bovendien doet een klein inkijkje geven iets met de onderlinge relatie. Komt-ie:

Als je (nog) een tattoo zou laten zetten: welk motief zou je kiezen? Schets vervolgens het tattoo op een papier en, zodra je aan de buurt bent om het te delen, vertel ook waar je het zou laten zetten.

Onthoud dat vragen stellen de dialoogcultuur bevordert. Houdt u dus een beetje in, vraag een beetje door en luister een beetje meer. Het levert veel op. In dit geval plezier.

 

 

.computer zegt ‘no’

We leven steeds meer in wereld van data en analyse. Maar in hoeverre geeft ons dit werkelijk controle over onze keuzes en hoe ons leven er uitziet? Of komt het gebruik van data ons soms handig uit? Zolas bijvoorbeeld een fietsmaatje van mij, dat vorige week op basis van de feedback van zijn fietscomputer concludeerde, dat hij de dag erop niet meer mee kon gaan fietsen. Want zijn fietscomputer koppelde terug dat hij, op basis van zijn gedane inspanning, een paar dagen rust nodig had.

De vraag dus aan uw (management)team: In hoeverre laten wij ons in onze keuzes leiden door data en analyse? Waar zouden we meer op data en analyse afgaan, of nodig hebben? Waar zouden we juist meer op ons gevoel moeten afgaan?

Onthoud dat vragen stellen de dialoogcultuur bevordert. Houdt u dus een beetje in, vraag een beetje door en luister een beetje meer. Het levert veel op.

.on track?

One-shot scene gemaakt door Klaas Arie Westland. Bekijk de shortfilm met je (management) team en vraag vervolgens eenieder om de onderwerpen te delen, waar zij of hij op dit moment niet echt vooruit komt, of onvoldoende snelheid maakt of kan maken? En wat een ieder zou kunnen doen om de ander te helpen?

Onthoud dat vragen stellen de dialoogcultuur bevordert. Houdt u dus een beetje in, vraag een beetje door en luister een beetje meer. Het levert veel op.

Bron: Commercial LANZ ‘Need to change’

.de slimste

Kijk naar de afbeelding. Links een screenshot van mijn mobiele telefoon, rechts van mijn laptop d.d. 22 maart jongstleden om 14.30 uur. Het betreft de boeking van mijn treinticket van Arnhem naar Frankfurt voor a.s. donderdag. De boeking via mijn telefoon was bijna twee keer zo duur geweest dan via mijn laptop. Dynamisch prijsbeleid hoor je weleens, oftewel maximaliseren waar mogelijk. De slimste zal dit wel aanspreken. De super-slimste is zich wellicht bewust van de maatschappelijke impact van dit soort praktijken. Mooie openingsvraag voor je volgende vergadering om even afstand te doen van de dagelijkse praktijk en de onderlinge verbinding aan te gaan, of tijdens de lunch.

Onthoud dat vragen stellen de dialoogcultuur bevordert. Houdt u dus een beetje in, vraag een beetje door en luister een beetje meer. Het levert veel op.

Bron: boeking trein reis

.winnen

Winnen. Het zit diep verankerd in onze maatschappij. Maar wat is nut en noodzaak van winnen? Lees de blog en luister naar episode 4 van de podcast over winnen. Ga vervolgens met elkaar in dialoog over welke betekenis winnen voor jou en voor jouw team heeft, welke overwinning de mooiste tot nu toe was en wanneer winnen geen winnen meer is.

Onthoud dat vragen stellen de dialoogcultuur bevordert. Houdt u dus een beetje in, vraag een beetje door en luister een beetje meer. Het levert veel op.

Bron: Blog en podcast over winnen

.souplesse

Ik gebruik een afleiding van de leus vaak thuis om mijn kinderen te motiveren. ‘Het huiswerk is de toets. De toets is het huiswerk.’ Het idee erachter? Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik onder spanning soepel blijf?  In dit verlengde zou de vraag aan het (management) team kunnen zijn: Wat zijn de soepele momenten waar wij meer spanning zouden kunnen opzoeken om, vervolgens, onder spanning de juiste dingen te doen?

De originele leus in de film ‘Home team’ is trouwens: ‘De training is de wedstrijd. De wedstrijd is de training.’

Bron: Film ‘Home team’

.dikke regels

De historicus Lorraine Daston onderzoekt de regelzucht van de mens en komt tot de conclusie dat ‘dunne regels’ – strikte, ondubbelzinnige voorschriften – het zelden redden. Dit in tegenstelling tot dikke regels, die ruimte bieden voor interpretatie, voorbeelden nodig hebben om ze te begrijpen en uitzonderingen toe laten.

Regels. We hebben ze nodig. Ze bieden oriëntatie en richting, mits niet ’te dik’. Soms is ‘dun’ gewoon nuttig en noodzakelijk, zoals bijvoorbeeld verkeersregels. ‘Te dun’ beperkt echter vaak de autonomie van de mens.  Maar wat net zo belangrijk is: leven degenen, die de voorschriften, opleggen, ook zelf de regels? Zouden ze deze ook consciëntieus respecteren als zij tot de doelgroep zouden behoren die ze moet toepassen? Ga eens kritisch kijken naar jezelf, alleen of in teamverband. Ik kan me voorstellen dat een heleboel dunne regels bezwijken.

Onthoud dat vragen stellen de dialoogcultuur bevordert. Houdt u dus een beetje in, vraag een beetje door en luister een beetje meer. Het levert veel op.

Bron: Lorraine Daston. ‘Rules. A Short History of What We Live By.’

.lef

Wij weten het allemaal. Durven we het echter ook onder de ogen te zien en er ook iets van te zeggen? De film ‘Glass oninon: A knives out mystery’ deed me denken aan het sprookje van ‘De nieuwe kleren van de keizer ‘. Wie is de eerste die er iets van durft te zeggen? Wie sluit zich hierbij aan? Ben je de enige? Of zijn het toch meer dan je denkt?

Openingsvraag voor de volgende (management) team sessie die maakt dat iedereen meteen op het puntje van de stoel zit: Welke patronen zien wij in ons team? Wat is bevorderlijk? Welke patronen zijn belemmerend? De eerste die antwoordt geeft op deze vraag geeft de gespreksdiepte voor. Wie durft deze verantwoordelijkheid op zich te nemen?

Bron: Film ‘Glass onion’
Link: Organisatiecultuur doorgronden

.omgedraaid

Volgens de bron was Carnaval ooit ook een kans om de bestaande orde tijdelijk op de kop te zetten en te kijken naar het effect ervan. Persoonlijk ben ik er een groot voorstander van om dit met enige regelmaat te doen. De reden? Structuren en regels geven, aan de ene kant, houvast, aan de andere kant kunnen ze, precies om te reden waarvoor ze bedoeld zijn, ook een belemmering zijn. Een tijdelijke opheffing kan waardevolle inzichten verlenen of er wellicht hier en daar een up-date nodig is.

Dus, doe eens gek! Laat de vergadering door een medewerker voorzitten, zet de pet op van je collega’s en neem een benader de kwestie vanuit haar of zijn stoel, ga op een andere manier beslissen of beperk te overleg tijd, laat andere mensen aanschuiven, etc. Evalueer wat het oplevert!

Bron: Boek ‘Het begin van alles’  van David Graeber en David Wengrow

.aangehaakt

Ik ben er weleens verbaasd over als ik iemand probeer te bellen en vervolgens een bericht krijg: ‘Ik ben in een meeting. Kan ik je zo terug bellen?’. Ik stel me dan de vraag of je écht aanwezig bent, of maar half. Gelukkig zijn er clubs- in dit geval Ajax- waar telefoongebruik ook aandacht heeft. Zodra iemand onder het eten of tijdens een bespreking op zijn mobiel zit, is de hele groep één week lang aan de beurt om de telefoon iedere ochtend in te leveren. Onder John Heitinga is dit beleid aangescherpt, volgens de bron.

Telefoongebruik tijdens de meeting. Geen goed of fout, als je het er samen over eens bent. Wat vinden wij ervan? Wat doet het met mij als de ander op de telefoon zit?Wat maakt dat ik her en der afhaak en op de telefoon ga? Hoe zou de agenda opgezet en de interactie plaats moet vinden zodat ik de hele meeting aangehaakt blijf? Vraag het eens. Volgens mij valt er veel te winnen.

Bron: Interview met Heitinga in het NRC d.d. 12/12 februari 2023

.ontdekken

Deze keer geen vraag, maar een tool om dialoogcultuur te bevorderen. In plaats van een openingsvraag te plaatsen tijdens de volgende (management) team sessie, nodigt u uw collega’s uit om te experimenteren met de volgende techniek: doorgrond elkaars inbreng door vijf keer “waarom?” te vragen en vervolgens af te ronden met de vraag “wat stel je voor?”. Ontdek wat er gebeurt. .

Zoals al eerder gedeeld, onthoud dat vragen stellen de dialoogcultuur bevordert. Houdt u dus een beetje in, vraag een beetje door en luister een beetje meer. Het levert veel op. In dit geval verdieping.

Bron: Boek Design Thinking Toolbook

 

.avontuur

Het is een boek dat ik mijzelf cadeau heb gedaan: One year on a bike. De reden? Ik speel met het idee om met de fiets de Middellandse Zee te ‘omzeilen’. Niet nu. Wellicht later, als mijn kinderen het huis uit zijn. In dit verband was ik nieuwsgierig naar de ervaringen van mensen die dit al hebben gedaan.

U voelt de vraag al aankomen. Wellicht vraagt u zich af of dit wel een gepaste vraag is in een zakelijke context. Het doet me denken aan een Q&A sessie waarin een ervaren manager na afloop teruggaf dat hij vooral de persoonlijke vragen het meest kon waarderen. Dus, check-in vraag voor de volgende (management) team bijeenkomst: Welk avontuur zou jij graag nog willen beleven?

Als u er toch voor zou willen kiesen om een zakelijke context aan deze vraag te geven, dan zou u ook kunnen vragen welk zakelijk avontuur u nog zou willen beleven met uw collega’s.

Bron: Boek ‘One year on a bike’

.blanco

Hoe houd je als organisatie het hoofd boven water in een steeds veranderende wereld? Jim Collins heeft er onderzoek naar gedaan en zijn inzichten en conclusies gedeeld in het boek ‘Great by choice’. De ‘spot on’ vraag uit dit boek was: Wat zou een nieuw (management) team anders doen dan wij?

Geef samen kort en krachtig antwoord op deze vraag als (management) team. Neem afscheid van het ‘oude’ team. Maak er als ‘nieuw’ team meteen werk van.

Bron: Boek ‘Great by choice’

.thermiek

In de film ‘The two Popes’ vraagt zich de Paus in een dialoog met de Kardinaal af hij nog de de aangewezen persoon is om de kerk door deze fase te leiden. Ik speel deze vraag graag door naar u en uw team. Gezien de uitdagingen die er liggen, voor welke bent u de aangewezen persoon, en voor welke niet? Wat zouden andere teamleden beter kunnen dan u? Andersom, wat denkt u beter te kunnen dan anderen? Wat weerhoudt u het af te staan, respectievelijk het op te eisen?

Onthoud dat vragen stellen de dialoogcultuur bevordert. Houdt u dus een beetje in, vraag een beetje door en luister een beetje meer. Het levert veel op. In dit geval een thermisch effect.

Bron: Film “The two Popes”

Alex Lanz
Ik ben Alex.
Als LANZ help ik
mensen in organisaties
te bewegen zonder van
hun ankers te raken.
Verder

Contact opnemen

    coaching .nu

    LANZ Organisatie & Advies BV
    Van Pallandtstraat 45
    NL • 6814 GN Arnhem

    +31 (0)6 2096 3032
    office@lanz.org
    lanz.org
    KvK Arnhem: 50588664
    BTW: NL 8228 22623 B01

    Proclaimer
    LANZ is verantwoordelijk voor de content van deze website en doet zijn uiterste best om alle informatie juist en volledig weer te geven. Klopt er iets niet of functioneert er iets niet goed? Laat het dan weten en stuur me een mail. Ik zoek dan graag samen naar een goede oplossing.

    Privacybeleid
    Bij contactopname gebruikt LANZ uw gegevens slechts om uw verzoek te verwerken. Verder naar privacybeleid

    Arrow