Even kauwen op iets anders in het MT of werkoverleg kan verrassende gevolgen hebben. Een langgezochte doorbraak, betere prioriteiten, een nieuw perspectief. Van de routine afwijken schept ruimte en veroorzaakt beweging. Change on the go® is maar één stap verder.  

Op deze plek speel ik vragen aan u door, die ‘andere’ gesprekken op gang brengen en verbinding bevorderen. 

Ik liep ze tegen het lijf of ze kwamen spontaan  in me op.Ze gaan over allerlei zaken, van leiderschap en performance tot ‘out of the blue’ onderwerpen.

Stel er eens één, willekeurig welke, in een overleg of bijeenkomst waarin het niet stroomt, de energie laag is of steeds dezelfde mensen aan het woord zijn. Merk daarna wat het doet met de tijd die nodig is om te beslissen, en met effectiviteit en werkplezier.

.thermiek

In de film ‘The two Popes’ vraagt zich de Paus in een dialoog met de Kardinaal af hij nog de de aangewezen persoon is om de kerk door deze fase te leiden. Ik speel deze vraag graag door naar u en uw team. Gezien de uitdagingen die er liggen, voor welke bent u de aangewezen persoon, en voor welke niet? Wat zouden andere teamleden beter kunnen dan u? Andersom, wat denkt u beter te kunnen dan anderen? Wat weerhoudt u het af te staan, respectievelijk het op te eisen?

Onthoud dat vragen stellen de dialoogcultuur bevordert. Houdt u dus een beetje in, vraag een beetje door en luister een beetje meer. Het levert veel op. In dit geval een thermisch effect.

Bron: Film “The two Popes”

.blanco

Hoe houd je als organisatie het hoofd boven water in een steeds veranderende wereld? Jim Collins heeft er onderzoek naar gedaan en zijn inzichten en conclusies gedeeld in het boek ‘Great by choice’. De ‘spot on’ vraag uit dit boek was: Wat zou een nieuw (management) team anders doen dan wij?

Geef samen kort en krachtig antwoord op deze vraag als (management) team. Neem afscheid van het ‘oude’ team. Maak er als ‘nieuw’ team meteen werk van.

Bron: Boek ‘Great by choice’

.avontuur

Het is een boek dat ik mijzelf cadeau heb gedaan: One year on a bike. De reden? Ik speel met het idee om met de fiets de Middellandse Zee te ‘omzeilen’. Niet nu. Wellicht later, als mijn kinderen het huis uit zijn. In dit verband was ik nieuwsgierig naar de ervaringen van mensen die dit al hebben gedaan.

U voelt de vraag al aankomen. Wellicht vraagt u zich af of dit wel een gepaste vraag is in een zakelijke context. Het doet me denken aan een Q&A sessie waarin een ervaren manager na afloop teruggaf dat hij vooral de persoonlijke vragen het meest kon waarderen. Dus, check-in vraag voor de volgende (management) team bijeenkomst: Welk avontuur zou jij graag nog willen beleven?

Als u er toch voor zou willen kiesen om een zakelijke context aan deze vraag te geven, dan zou u ook kunnen vragen welk zakelijk avontuur u nog zou willen beleven met uw collega’s.

Bron: Boek ‘One year on a bike’

.ontdekken

Deze keer geen vraag, maar een tool om dialoogcultuur te bevorderen. In plaats van een openingsvraag te plaatsen tijdens de volgende (management) team sessie, nodigt u uw collega’s uit om te experimenteren met de volgende techniek: doorgrond elkaars inbreng door vijf keer “waarom?” te vragen.

Zoals al eerder gedeeld, onthoud dat vragen stellen de dialoogcultuur bevordert. Houdt u dus een beetje in, vraag een beetje door en luister een beetje meer. Het levert veel op. In dit geval verdieping.

Bron: Boek Design Thinking Toolbook

 

.lef

Wij weten het allemaal. Durven we het echter ook onder de ogen te zien en er ook iets van te zeggen? De film ‘Glass oninon: A knives out mystery’ deed me denken aan het sprookje van ‘De nieuwe kleren van de keizer ‘. Wie is de eerste die er iets van durft te zeggen? Wie sluit zich hierbij aan? Ben je de enige? Of zijn het toch meer dan je denkt?

Openingsvraag voor de volgende (management) team sessie die maakt dat iedereen meteen op het puntje van de stoel zit: Welke patronen zien wij in ons team? Wat is bevorderlijk? Welke patronen zijn belemmerend? De eerste die antwoordt geeft op deze vraag geeft de gespreksdiepte voor. Wie durft deze verantwoordelijkheid op zich te nemen?

Bron: Film ‘Glass onion’
Link: Organisatiecultuur doorgronden

.souplesse

Ik gebruik een afleiding van de leus vaak thuis om mijn kinderen te motiveren. ‘Het huiswerk is de toets. De toets is het huiswerk.’ Het idee erachter? Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik onder spanning soepel blijf?  In dit verlengde zou de vraag aan het (management) team kunnen zijn: Wat zijn de soepele momenten waar wij meer spanning zouden kunnen opzoeken om, vervolgens, onder spanning de juiste dingen te doen?

De originele leus in de film ‘Home team’ is trouwens: ‘De training is de wedstrijd. De wedstrijd is de training.’

Bron: Film ‘Home team’

.spoor

One-shot scene gemaakt door Klaas Arie Westland. Bekijk de shortfilm met je (management) team en vraag vervolgens eenieder om de onderwerpen te delen, waar zij of hij op dit moment niet echt vooruit komt, of onvoldoende snelheid maakt of kan maken? En wat een ieder zou kunnen doen om de ander te helpen?

Onthoud dat vragen stellen de dialoogcultuur bevordert. Houdt u dus een beetje in, vraag een beetje door en luister een beetje meer. Het levert veel op. In dit geval support.

Bron: Commercial LANZ ‘Need to change’

.tattoo

Vandaag reik ik u een vraag die wellicht voor de een of ander wat ongemakkelijk is. Gewoon doen en samen ondergaan. Achteraf valt het altijd mee. Bovendien bevordert samen plezier maken de productiviteit. Komt-ie:

Als je (nog) een tattoo zou laten zetten: welk motief zou je kiezen? Schets vervolgens het tattoo op een papier en, zodra je aan de buurt bent om het te delen, vertel ook waar je het zou laten zetten.

 

 

Alex Lanz
Ik ben Alex.
Als LANZ help ik
mensen in organisaties
te bewegen zonder van
hun ankers te raken.
Verder

change
on the go ® .Afspreken

Lanz Organisatie & Advies BV
Van Pallandtstraat 45
NL • 6814 GN Arnhem

+31 (0)6 2096 3032
alex@lanz.org
lanz.org | changeonthego.org
KvK Arnhem: 50588664
BTW: NL 8228 22623 B01

Proclaimer
LANZ is verantwoordelijk voor de content van deze website en doet zijn uiterste best om alle informatie juist en volledig weer te geven. Klopt er iets niet of functioneert er iets niet goed? Laat het dan weten en stuur me een mail. Ik zoek dan graag samen naar een goede oplossing.

Privacybeleid
Bij contactopname gebruikt LANZ uw gegevens slechts om uw verzoek te verwerken. Verder naar privacybeleid

Arrow